Kalastus

Pelkästään Iijoen alaosalla, Raasakan voimalan alapuolella, Yläaltaalla ja Illin virkistyskalastusalueille lunastetaan vuosittain noin 1000 kalastuslupaa. Kalastajista yli puolet on muualta kuin Iistä.

Iin kuntaa halkovat Iijoki, Olhavanjoki ja Kuivajoki, jotka olivat muinoin tärkeimpiä Perämeren vesireittejä. 
Joet ja jokisuiden merialueet ovat aina olleet tärkeitä kalastuskohteita ja arvokkaita lähiruuan lähteitä. Kaupallisen kalastuksen vähentyessä virkistys- ja matkailukalastus on merkittävästi lisääntynyt koko alueella. 

Jokien lisäksi merenrantaviivaa Iissä on yli 50 kilometriä. Saaliskaloja ovat lähes kaikki Suomessa tavattavat kalalajit. Iijoki lähialueineen on myös yksi Suomen tärkeimmistä nahkiaisalueista.

Kalastuskohteita Iissä

Kalastusluvat, kalastuskunnat, -alueet ja myyntipaikat Iissä: kalaaiista.fi

Raasakan voimalaitoksen Yläaltaan alue on Iijoen suosituin ympärivuotinen virkistyskalastuskohde. Kesäisin Yläaltaalle ja Illiin istutetaan runsaasti pyyntikokoista kirjolohta. Raasakan voimalan alapuolelta saadaan merestä nousevia taimenia. Lohiakin on, mutta lohen saaminen viehevälineillä on vaikeampaa.

Haukikanta on runsas ja kuhasaalis lisääntynyt, ahventa on luonnollisesti myös runsaasti. Voimalaitoksen Yläaltaalla ja Illissä viehekalastusalueella myös onkimiseen ja pilkkimiseen tarvitaan kalastuskuntien lupa. Yläaltaalla järjestetään onkikilpailuja, esimerkiksi onginnan valtakunnallisia SM-kilpailuja. Osoite: Virkkulantie 254, Ii (patosilta).

Rantakestilässä on hyvät mahdollisuudet kesä- ja talvikalastukseen. Onkimiseen ei tarvitse kalastuslupaa. Alueella on nuotiopaikka (omat puut mukaan), veneenlaskupaikka, veneen polttoainetankkaus- ja wc:n tyhjennyspiste. Mereltä pääsee Rantakestilään merkittyä veneväylää pitkin. 

Rantakestilä on ollut Iijoen Uiton keskuspaikka, jäljellä on uittorakennukset. Rantakestilässä sijaitsee myös Suomen ensimmäisen höyrysahan piippu. Paikalliset jakokunnat ovat rakentaneet uittorakennuksen korjaamohalliin keskushautomon, joka tuottaa vuosittain miljoonia vastakuoriutuneita siian poikasia. Valmiudet ovat myös nahkiaisen toukkien kasvattamiseen. Osoite: Rantakestiläntie 14, Ii.

Iijoen kehittäminen, vesistövisio 2030, Iijokisopimus

Iijoen kehittämisellä tavoitellaan vaelluskalakantojen, erityisesti lohen ja meritaimenen, elvyttämistä sekä muita joen arvoa nostavien toimenpiteiden edistämistä. Visioon on sovitettu yhteen vesienhoidon, kalatalouden, virkistyskäytön ja elinkeinoelämän tavoitteita ja kehityssuuntia.

Raasakan vesivoimalaitoksen omistaja Pohjolan voiman yhtiö PVO-Vesivoima, Iin kunta ja Etelä- ja Pohjois-Iin jakokunnat ovat sopineet lisäksi toimenpiteistä osana Raasakan vanhan uoman yhteistyöhanketta vuodesta 2017 lähtien, joilla edesautetaan lohen, taimenen, siian ja nahkiaisten nousua Iijoen vanhaan luonnonuomaan sekä kehitetään alueen virkistyskäyttöä.

Vanha luonnonuoma toimii nykyisellään voimalaitoksen ohijuoksutusreittinä ja tulvauomana. Kesällä vettä juoksutetaan velvoitteena 3,5 kuutiota sekunnissa ja talvella 1,5 (m3/s) Illinhaaraan kautta alajuoksulle. Viime kesien aikana lisävettä on juoksutettu voimayhtiön toimesta vapaaehtoisesti Uiskarin kalatielle kalan nousua varten. Toimenpiteillä on saatu joka vuosi enemmän lohia, taimenia, nahkiaisia sekä muita kalalajeja nousemaan luonnonuomaan. Lohien luontainen lisääntyminen ja talvehtiminen on myös onnistunut uomassa kutu- ja poikastuotantoalueiden kunnostusten ja lisävirtaaman myötä.

•    Katso videoita ja kuvia: Uiskarin kalatie Facebook sivuilta
•    Iijoki-sopimus: Tavoitteena on nostaa Iijoen vesistön arvoa mm. palauttamalla vaelluskalojen luonnonkierto Iijokeen, parantaa veden laatua vesistö- ja valuma-aluekunnostuksin, piristää alueen elinkeinoelämää ja matkailua sekä lisätä virkistyskäyttöä ja asumisviihtyvyyttä. Lisätiedot: micropolis.fi/projekti/iijokisopimus