Hiastinhaaran luontopolku ja lintutorni

Hiastinlahden alue kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen ja on valtakunnallisesti merkittävä lintuvesikohde.

Alueella kulkee kaksi luontopolkureittiä Hiastinhaaran reitti (2 km) ja Patakarin reitti (0,7 km). Patakarin reitti sijaitsee alueen loppupäässä lintutornin ja laavupaikan ympärillä. Molemmat reitit kulkevat pitkospuita pitkin ja reitit soveltuvat maastoltaan hyvin lapsiperheille.

hiastinhaaran logo. Lintutornin ja laavun lisäksi alueella on biokäymälä, levähdyspaikkoja sekä 7 opastaulua, jotka kertovat alueen luonnosta ja eläimistä tarkemmin. Laavupaikan liiterisssä on polttopuita.

Alueen ylläpidosta vastaa Pohjois-Iin kyläyhdistys.

Paras retkeilyaika on keväästä syksyyn, koska alueella ei ole talvikunnossapitoa.
Talvella keväällä kelien salliessa Hiastinhaaran laavulle pääsee jäälatua Rantakestilästä pitkin. 

Kesällä Pohjois-Iin kylän lampurin lampaat tekevät alueella merkittävää maisemanhoitotyötä, joten alueella kulkiessa pitää ehdottomasti huolehtia porttien sulkemisesta. Lampaiden syöttäminen on kielletty, laiduntaville lampaille riittää kyllä syötävää alueella.

Yöpyminen on sallittua Hiastinhaaran laavulla tai laavun välittömässä läheisyydessä. Muu alue on lammaslaidun/hoidon aluetta ja yöpyminen ei ole sallittua.

Opastus alueelle: Kohde on sopivan pyöräilymatkan päässä Iin keskustaajamasta (noin 4,5 km). Tienvarsiopasteet ohjaavat kohteeseen valtatie E4:ltä kääntyen Kantolantien eteläisestä liittymästä, josta noin 1,5km jälkeen kääntyy kuja vasemmalle. Kujan päässä on autoille paikoitusalue, veneenlaskupaikka sekä lähtöpiste luontopolkualueelle. Pysäköintialueella on tilaa autoille vain rajoitetusti. 

Aistillinen tutkimusretki lapsille

Luonnossa oleskelu harjoittaa lapsen aisteja ja motoriikkaa, kehittää mielikuvitusta sekä lisää hyvinvointia. Vedä syvään henkeä ja havainnoi Hiastinhaaran ympäristöä.

  • Mikä ympärilläsi luonnossa on: kevyttä, karheaa, painavaa, pehmeää, sileää, kovaa ?
  • Mikä ympärilläsi luonnossa liikkuu?
  • Mitä tuoksuja haistat?
  • Mitä värejä näet luonnossa ympärilläsi?
  • Mitä ääniä kuulet?
  • Mitä kasveja tunnistat?
  • Mikä on kauneinta ympärilläsi?