Koko perheen lähiluontokohde

Hiastinlahden alue kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen ja on valtakunnallisesti merkittävä lintuvesikohde.

Alueella kulkee kaksi luontopolkureittiä Hiastinhaaran reitti (2 km) ja Patakarin reitti (0,7 km), joka sijaitsee alueen loppupäässä lintutornin ja laavupaikan ympärillä. Molemmat reitit kulkevat osin pitkospuita pitkin ja reitit soveltuvat maastoltaan lapsiperheille.

Lintutornin ja laavun lisäksi alueella on WC, levähdyspaikkoja sekä 7 opastaulua, jotka kertovat alueen luonnosta ja eläimistä tarkemmin. Laavupaikalla on polttopuut valmiina.

Paras retkeilyaika on keväästä syksyyn, koska alueella ei ole talvikunnossapitoa. Kesällä Pohjois-Iin kylän lampureiden lampaat tekevät alueella merkittävää maisemanhoitotyötä, joten alueella kulkiessa pitää ehdottomasti huolehtia porttien sulkemisesta. Lampaiden syöttäminen on kielletty, laiduntaville lampaille riittää kyllä syötävää alueella.

Opastus alueelle

Tämä upea lähiluontokohde on sopivan pyöräilymatkan päässä Iin keskustaajamasta (noin 4,5 km). Tienvarsiopasteet ohjaavat kohteeseen valtatie E4:ltä kääntyen Kantolantien eteläisestä liittymästä, josta noin 1,5km jälkeen kääntyy kuja vasemmalle. Kujan päässä on paikoitusalue, veneenlaskupaikka sekä lähtöpiste luontopolkualueelle. Pysäköintialueella on tilaa autoille vain rajoitetusti.

Painamalla karttakuvaketta, voit ladata alueopasteen pdf:nä

pdf, 5489 kb

Lataa tai tulosta lapsille mukaan Hiastinhaaran aistillinen tehtäväratapdf, 62 kb

Huomioitava kohteessa

Luontopolkualueella maastopyöräily on ehdottomasti kielletty, samoin roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen. Retkeilijöitä kehotetaan pysymään merkityllä reitillä, koska alue on Natura2000-luonnonsuojelualuetta.

Koirat on pidettävä aina kytkettyinä ja yleisesti tarpeetonta häiriön tuottamista eläimistölle on vältettävä erityisesti pesimäaikana eli 15.4.-31.7.

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn vuoksi ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Ilmatieteenlaitos ilmoittaa metsäpalovaarasta verkossa (ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset). Jos joudut hätään, esimerkiksi loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätäilmoitus.

Instagramissa #hiastinhaara

Hiastinhaaran virallisia avajaisia vietettiin la 17.6.2017.

Maaseudun kehittämisyhdistys Oulun Seudun Leader ry myönsi Iin kunnalle Hiastinlahden luonto- ja virkistysalueen investointihankkeeseen 102 640 euron rahoituksen. Investointihanke sisälsi luontopolun pitkospuiden, nuotiopaikan, laavun, opasteiden sekä lintutornin kunnostamisen / rakentamisen.