Museot

Iin kotiseutumuseo

Museo sijaitsee keskeisellä paikalla Iin Wanhassa Haminassa kirkon vieressä, helppojen kulkuyhteyksien varrella. Museo koostuu useammasta näyttelykokonaisuudesta. Pihapiirin vanhassa viljamakasiinissa on esillä Iin historiaan sekä maatalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä. Nähtävillä on mm. Tanu-nimisen jähdin pienoismalli sekä Nybyn lasiruukin tuotantoa.

Kotiseutumuseon alueelta löytyy uittonäyttely, jossa on esillä monipuolisesti kuvia ja tarinoita uitosta, sekä tietysti uiton työvälineitä. Maatalous- ja kalastusnäyttelyssä kerrotaan Iille tärkeimmistä elinkeinoista, ja siellä kävijä pääsee tutustumaan niin nahkiaismertaan kuin valtavaan puimakone Ryskyynkin.

Kotiseutumuseon alueella sijaitsee myös museokahvila Huilinki, jossa voi pysähtyä vaikkapa pullakahvilla. Lisäksi museokahvilan yläkerrasta löytyy vielä kaksi museon näyttelyhuonetta: uiton majoitustilojen ennallistus sekä haminalainen huone 1800 - 1900-lukujen vaihteen sisustusta mukaillen.

Kotiseutumuseo on avoinna kesäisin, heinäkuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12 – 16 sekä kesä-elokuussa tiistaisin klo 17 – 19. Museoon on vapaa pääsy. Lisätiedot: facebook.com/iinkotiseutumuseo

Kuivaniemen kotiseutumuseo

Museo sijaitsee vanhassa osuuskaupan talossa. Pieneen paikallismuseoon on koottuna monipuolinen kattaus vanhoja käyttöesineitä, paikallista esineistöä, taloustavaroita, työkaluja ja kalastusvälineitä. Kotiseutumuseota ylläpitää Kuivaniemen kotiseutuyhdistys.

Sijainti: Väätäjänniementie 6, 95100 Kuivaniemi.

Museo on avoinna heinäkuussa viikonloppuisin, sekä sopimuksen mukaan. Lisätiedot: oulunkaari.net/yhdistys/kuivaniemenkotiseutu

Valto Pernun kotimuseo

Valto Pernu oli Suomen viimeinen torivalokuvaaja. Hän syntyi Iissä vuonna 1909, ja valmisti ensimmäisen oman kameransa jo 14-vuotiaana. Hän kulki polkupyörällä ympäri Suomea valokuvaamassa, kunnes siirtyi Rovaniemelle torivalokuvaaja ”Linssiksi”. Valto Pernu eli varsin vaatimatonta elämää, ja niinpä hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1986 mittava omaisuus testamentattiin hänen nimeään kantavalle säätiölle.

Hänen kotitalonsa Iin Asemakylällä muutettiin kotimuseoksi, jossa on esillä hänen maalaamiaan tauluja ja hänelle kuuluvaa esineistöä. Valokuvauskalusto on lahjoitettu Lapin maakuntamuseoon Rovaniemelle. Säätiö hallinnoi myös Valto Pernulle kuuluvia, varsin merkittävää määrää metsiä, jotka on tarkoitus pitää koskemattomina aarniometsinä. Talon pihalla on myös muistokivi, joka on paljastettu vuonna 2001.

Joka toinen vuosi kesällä järjestettävä Valto Pernu Photo Marathon on kaikille avoin valokuvatapahtuma Iissä. Kilpailun tuottaa Taidekeskus KulttuuriKauppila yhteistyökumppaneineen. Lisätiedot vppm.fi