Tangonsaaren kierros

Pituus: n. 10 km. Reitti on kierrettävissä kumpaan suuntaan hyvänsä.
Vaikeustaso: Kohtalainen, gps-laite hyödyksi.

Reitti kiertää pääosin suojaisissa Tangon saarta ympäröivissä idyllisissä salmissa. Salmien rannat ovat pääosin asuttuja tai mökkeilykäytössä. Reitille osuu myös joitakin kauniita metsäisiä osuuksia.

Tämä alla oleva kartta antaa yleiskatsauksen reiteistä eikä sovellu sellaisenaan ainoaksi mukaan otettavaksi kartaksi.
Mittakaavallinen kartta alueesta on tulostettavissa esimerkiksi GoogleMyMaps Iin Melontareitit-sivustolta tai painamalla karttakuvaa.

Lähtö- ja taukopaikat

Reitin lähtöpaikka on Valassaaressa Alarannantien päässä. Auton voi pysäköidä lossirantaan. Huomio! Lossi Karhuun on vain mökkiläisten käytössä. Lossirantaan rakentuu silta kesän 2017 aikana. Siltatyömaan ja lossin jälkeen Valassaaren nokalla on pieni hiekkaranta, josta on helppo lähteä vesille.

Tangonsaaren länsipuolella salmesta toiseen siirrytään meren rantaa seuraillen. Aivan lähellä rantaa ei kuitenkaan pysty melomaan matalan veden vuoksi. Erityisesti Maa-Klaaman nokka on syytä kiertää reilusti kauempaa karikoiden vuoksi. Tangon saaren pohjoisen puoleisen salmen eli Sarrionhaaran suulla oleva Tupakkaletto-niminen saari on käytännössä erittäin matala ja kasvaa lähinnä kaislaa. Niinpä sitä voi olla vaikea mieltää saareksi.

Sarrionhaaran pääväylän löytäminen ilman gps-laitetta tai vastaavaa voi olla tästä syystä haastavaa. Paikallisten mukaan myös Sarrionhaaraan johtavan pienen sivuhaaran melominen on mahdollista, joskin sivuhaaran suun löytäminen voi osoittautua erittäin vaikeaksi mereltä käsin. Gps-laite tai vastaava on suositeltava varuste myös reittiä vastapäivään melottaessa, sillä samoin Tangon saaren eteläpuolisen salmen eli Tangonhaaran suun löytäminen voi olla satunnaiselle kävijälle hankalaa.

Huomioitavaa

Salmet sinänsä ovat melottavissa tai soudettavissa lähes millä tahansa välineellä. Myös rannikko-osuus onnistuu tyynellä säällä useimmilla vesikulkuneuvoilla. Tuulisemmalla säällä rannikko-osuus vaatii turvallisuussyistä merikelpoisen kajakin ja merelle soveltuvat melontavarusteet. Vaihtoehtoisesti rannikko-osuus on jätettävä välistä ja palattava samaa salmea pitkin takaisin lähtöpaikkaan.

Koko reitti on ajettavissa myös pienillä moottoriveneillä, mutta väylien löytämiseen tarvitaan paikallistuntemusta. Lisäksi meri muokkaa väylät joka kesäksi uudelleen. Paikalliset yleensä merkkaavat joitakin kriittisimpiä paikkoja risumerkein.
Tangon saaren kierroksen varrella ei ole varsinaisia maihinnousupaikkoja, sillä suurin osa rannoista on asutettuja, ja monet asumattomat rannat ovat melko jyrkkiä. Matalalla vedellä rantautuminen rannikko-osuuden hiekkasärkille saattaa olla mahdollista. Jos arvelet, ettet jaksa meloa koko kierrosta yhtä matkaa, on suositeltavaa meloa vain osa ja palata samaa reittiä takaisin.