Röyttä ja Satakari

Pituus: n. 7 - 16 km
Vaikeustaso: Haastava, avomeri aallokko, veneväyliä

Iin Röyttä on veneilijöiden suosima saari, jossa on aallonmurtajien suojaama venesatama, luontopolku ja vapaasti käytettävä taukotupa ruuanlaittoa varten. Melojille soveltuva rauhallisempi ja luonnonläheisempi rantautumispaikka on saaren keskivaiheilla sijaitseva Hepokari.

Tämä alla oleva kartta antaa yleiskatsauksen reiteistä eikä sovellu sellaisenaan ainoaksi mukaan otettavaksi kartaksi.
Mittakaavallinen kartta alueesta on tulostettavissa esimerkiksi GoogleMyMaps Iin Melontareitit-sivustolta tai painamalla karttakuvaa.

Lähtö- ja taukopaikat

Reitin lähtöpaikka sijaitsee Praavan satamassa (Praavantie 347). Lähtö onnistuu helposti suojaisan satama-altaan veneenlaskupaikalta. Satamassa on tulipaikka ja laavukin on rakenteilla (kesä 2017). Puucee on myös tarkoitus rakentaa kesän 2017 aikana.

Röyttään on mahdollista meloa suoraan selän yli (3,5 km) tai vaihtoehtoisesti aluksi mantereen rantaviivaa seuraillen (n. 4,5 km). Tällöin avoimen selän ylitys jää Pitkäniemen kohdalla noin pariin kilometriin. Röytässä on runsaasti palveluja vesillä liikkujille. Uusimpana tulokkaana mm. talomainen lukitsematon taukotupa, jossa ruuanlaitto, tiskaus ja ruokailu onnistuvat sisätiloissa. Venesatama palveluineen sijoittuu saaren eteläkärkeen. Pienveneliikenne voi kauniina kesäpäivinä olla vilkasta.

Lisätietoa Röytän palveluista ja historiasta löytyy esimerkiksi täältä luontoon.fi/iinroytta

Melojille soveltuva rauhallisempi ja luonnonläheisempi rantautumispaikka on myös Hepokari, joka sijaitsee Röytän itärannan keskivaiheilla aallonmurtajan kohdalla (kartassa numero 2). Hepokarissa on pieni hiekkaranta kummallakin puolella aallonmurtajaa, joten rantautuminen suojaisemmalta puolelta on helppoa. Hepokarissa on tulipaikka, kota, puuvaja ja puucee. Pitkostettu luontopolku (3 km) vie tutkimusretkelle saaren ympäri. Matkaa eteläkärjen venesataman palveluiden äärelle kertyy Hepokarista maitse puolisen kilometriä luontopolkua pitkin.

Satakarissa on puolestaan useita luonnontilaisia hiekkarantoja ympäri saarta. Palveluita ei ole, mutta rauhallista ympäristöä ja kaunista luontoa lajistoineen on sitäkin enemmän. Jos Praavasta lähtien kiertää sekä Röytän että Satakarin, on reitin pituus n. 16 km.

Huomioitavaa

Röyttä ja Satakari sijaitsevat selkeästi kauempana merellä. Merimelontaan suunniteltu kajakki ja muu tarpeellinen merimelonnan turvavarustus kuten myös merimelonta- ja pelastautumistaidot ovat välttämättömiä. Avo- eli ns. intiaanikanootti ei ole suositeltava kulkuneuvo merellä. Mahdollista vilkasta pienveneliikennettä on syytä seurata tarkkaan, ja melojan kannattaa pysyä mieluiten kokonaan pois veneväyliltä. Otathan huomioon, että kauniinakin kesäpäivänä tuuli voi nousta tai merisumu ilmestyä yllättäen. Jos omat melontataidot tai -kokemus epäilyttävät, on suositeltavaa osallistua mahdolliselle Röyttään suuntautuvalle ohjatulle melontaretkelle tai valita erikseen tilattava venekuljetus Praavan satamasta.

Venekuljetuksen yhteystiedot täältä luontoon.fi/iinroytta