Kuivaniemen melontareitit

Merihelmi – Pankinnokka – Oolannin laavu – Vatungin kalasatama – Ryöskärinkalla

Etappien pituudet ovat suuntaa-antavia ja ne riippuvat paljon siitä, kuinka suoraan tai rantoja pitkin kiertäen paikasta toiseen siirrytään.

  • Merihelmi – Pankinnokka 6-8 km
  • Pankinnokka – Oolannin laavu 2,5-4 km
  • Oolannin laavu – Vatungin kalasatama 2-2,5 km
  • Vatungin kalasatama – Ryöskärinkalla n. 4 km

Yleistä

Kuivaniemen alueella on useita kätevästi autolla saavutettavia lähtöpaikkoja, joista käsin on helppo lähteä eri mittaisille melontaretkille. Kaikki lähtöpaikat sopivat myös taukopaikoiksi. Näiden lisäksi on tarjolla ainakin pari mukavaa taukoiluun soveltuvaa paikkaa. Eri etappeja yhdistelemällä on mahdollista tehdä monenlaisia melontaretkiä. Rannat ovat Kuivaniemen alueella matalia ja osin kivisiä, joten melominen on vähintäänkin matalan veden aikaan huomattavasti mielekkäämpää selvästi kauempana rannasta.

Koska kaikki retket suuntautuvat merelle, melontaan suunniteltu kajakki ja muu tarpeellinen merimelonnan turvavarustus kuten myös merimelonta- ja pelastautumistaidot ovat välttämättömiä. Avo- eli ns. intiaanikanootti ei ole suositeltava kulkuneuvo merellä. Mahdollista vilkasta pienveneliikennettä on syytä seurata tarkkaan, ja melojan kannattaa pysyä mieluiten kokonaan pois veneväyliltä. Otathan huomioon, että kauniinakin kesäpäivänä tuuli voi nousta tai merisumu ilmestyä yllättäen.

Lähtöpaikat

Maisemaravintola Merihelmi: Merihelmi sijaitsee aivan nelostien varressa noin 26 km Iin keskustasta pohjoiseen. Kohteessa on huoltoasema ja kahvila-ravintola, jonka aukioloaikoina myös asiakas-wc on käytettävissä. Merihelmen pihalta lähtee alas rantaan huoltotie, jota pitkin pääsee rantaan kuorman purkamisen ja lastaamisen ajaksi. Rantaan ajamisesta on hyvä ilmoittaa myös Merihelmen henkilökunnalle ja auto on siirrettävä viralliselle parkkipaikalle rinteen ylätasanteelle melontaretken ajaksi. Merihelmen uimaranta on tällä hetkellä (kesäkuu 2018) hieman savinen/mutainen, mutta rannan kunnostus on suunnitteilla. Rannassa on terassin tapainen katos, jossa voi vaihtaa vaatteita, pakata kajakkia tms. Ylätasanteella huoltoaseman pohjoispuolella on myös lyhyt, osittain esteetön luontopolku luontotauluineen sekä kota, joihin kannattaa tutustua samalla käynnillä.

Lähtöpaikaksi on mahdollista valita vaihtoehtoisesti Merihelmen eteläpuolella sijaitsevan leirintäalueen ranta (Merihelmi Camping), joskaan aivan rantaan ei saa autolla ajaa, uimareita on syytä varoa ja henkilökunnalle on hyvä ilmoittaa liikkumisesta heidän alueellaan.

Pankinnokka: Pankinnokka sijaitsee Merihelmen pohjoispuolella Kuivajoen suulla. Matkaa Merihelmestä kertyy autolla noin 8 kilometriä. Kohteen osoite on Pankinnokantie. Pankinnokka on erittäin siisti ja kaunis hiekkaranta, jossa on mm. pukukopit, puucee ja grillikota.

Merihelmestä Pankinnokkaan melottaessa kannattaa ensin suunnata Halttulanmatala-saarta kohti, koska rantoja pitkin edettäessä matalat lahdet ovat hankalia meloa ja toisaalta mereltä käsin sekä Kuivajoen suu että hiekkaranta itsessään ovat helpommin erotettavissa. Halttulanmatalan jälkeen Pankinnokan hiekkaranta löytyy, kun suuntaa pohjoiseen/luoteeseen.

Vatungin satama: Vatungin satama sijaitsee Vatunginnokalla 18 km autoteitse Merihelmestä lähinnä pohjoiseen päin. Sataman osoite on Pohjoisrannantie 717. Huom: Pohjoisrannantie on päällystetty, mutta varsinkin loppupäästään heikohkossa kunnossa. Aja varovasti!
Satamassa on mm. kahvila ja huoltorakennus, jossa on wc:t ja sauna. Helppo lähtöpaikka, satamassa on veneluiska tai sataman läheinen hiekkaranta.

Taukopaikat

Oolannin laavu: Oolannin laavu sijaitsee Vatunginniemen itärannalla. Pohjoisrannantien varressa on laavulle mentäessä parkkipaikka ja hyvät opasteet. Kävelymatkaa laavulle parkkipaikalta on noin 200 metriä. Merihelmestä päin vesitse saavuttaessa kannattaa ensin suunnata kohti Vatunginnokkaa ja jatkaa sitten niemen itärantaa hieman eteenpäin. Oolannin laavun ranta on hieman jyrkkää silokalliota, mutta rantautuminen kajakilla onnistuu kyllä. Paikalla on laavun lisäksi luontotauluja, puucee ja nuotiopaikan puuliiteriä täytetään säännöllisesti. Laavulta lähtee myös luontopolku Vatunginnokalle (n. 500 m).

Ryöskärinkalla: Ryöskärin kalla -saari sijaitsee avomerellä Vatunginnokan länsipuolella. Matkalla Ryöskärinkallaan on pari matalikkoa, jotka on syytä ainakin matalan veden aikaan kiertää kajakillakin. Ryöskärinkallan kaakkoisrannalla on Metsähallituksen umpinainen grillikota, pöydät ja puucee. Polttopuu- ja muu huolto ei kuitenkaan toimi säännöllisesti. Saari on kaunis, joskin melko umpeenkasvanut. Hyviä telttapaikkoja löytyy silti kodan lähistöltä. Kauempana saaressa on pari yksityistä mökkiä. Ainakin matalan veden aikaan saaren ympäri voi kävellä rantoja pitkin.