Karhu ja Aallonmurtaja

Pituus: n. 5,5 – 13 km. Koko kierroksen sijaan on mahdollista käydä pelkästään Aallonmurtajalla joko ainoastaan Sarrionhaaraa (n. 12 km) tai vaihtoehtoisesti Iijokea (n. 5,5 km) seuraillen.
Vaikeustaso: Kohtalainen, sisältää avomeriosuutta, kivikkoja ja matalikkoja

Karhun reitti (n. 10 km) kiertää Karhun pohjoisessa meren ja eteläpuolella Sarrionhaaran kautta. Rannat ovat pääosin asuttuja tai mökkeilykäytössä. Reitille osuu myös joitakin kauniita metsäisiä osuuksia.

Reitti on kierrettävissä kumpaan suuntaan hyvänsä. Jos Iijoessa sattuu olemaan kova virtaus, vastapäivään kiertäminen on suositeltavampi vaihtoehto, jotta paluu lähtöpaikkaan varmasti onnistuu. Koko Karhun kiertämisen sijaan on mahdollista käydä pelkästään Aallonmurtajalla joko ainoastaan Sarrionhaaraa (n. 12 km) tai vaihtoehtoisesti Iijokea (n. 5,5 km) seuraillen. Tällöin paluu lähtöpaikkaan sujuu samaa reittiä. Jos kiertää sekä Karhun että sen eteläpuolisen Tangonsaaren Tangonhaaran kautta, kertyy matkaa Aallonmurtajalla poiketen n. 13 km. Tangon saaren kiertämiseen liittyvät yksityiskohdat on selvitetty tarkemmin Tangon saaren erillisessä reittikuvauksessa.

Tämä alla oleva kartta antaa yleiskatsauksen reiteistä eikä sovellu sellaisenaan ainoaksi mukaan otettavaksi kartaksi.
Mittakaavallinen kartta alueesta on tulostettavissa esimerkiksi GoogleMyMaps Iin Melontareitit-sivustolta tai painamalla karttakuvaa.

Lähtö- ja taukopaikat

Reitin lähtö- ja paluupaikka on Valassaaressa Alarannantien päässä. Auton voi pysäköidä lossirantaan. Huomio! Lossirantaan rakentuu silta kesän 2017 aikana. Siltatyömaan ja lossin jälkeen Valassaaren nokalla on pieni hiekkaranta, josta on helppo lähteä vesille.

Karhun eteläpuolella virtaavan Sarrionhaaran suulla oleva Tupakkaletto-niminen saari on käytännössä erittäin matala ja kasvaa lähinnä kaislaa. Niinpä sitä voi olla vaikea mieltää saareksi. Sarrionhaaran pääväylän löytäminen ilman gps-laitetta tai vastaavaa voi olla tästä syystä haastavaa mereltä käsin. Paikallisten mukaan myös salmeen johtavan pienen sivuhaaran melominen on mahdollista, joskin sivuhaaran suun löytäminen voi osoittautua erittäin vaikeaksi.
Koko reitti on ajettavissa myös pienillä moottoriveneillä, mutta erityisesti Sarrionhaaran väylän löytämiseen tarvitaan paikallistuntemusta. Lisäksi meri muokkaa väylät joka kesäksi uudelleen. Paikalliset yleensä merkkaavat joitakin kriittisimpiä paikkoja risumerkein.

Aallonmurtaja on Karhun pohjoispuolella sijaitseva saari, jonka nimi ei näy maastokartassa. Aallonmurtajalla on nimensä mukaisesti aallonmurtaja sekä kaksikin kaunista hiekkarantaa taukopaikoiksi. Rantautuminen on helpointa saaren koillisen puoleiselle, melko äkkisyvälle hiekkarannalle. Saaren länsipuolella on laaja hiekkapohjainen matalikko hiekkarannan jatkeena. Keskellä saarta on hiljattain kunnostettu kota sääsuojaksi, joskin polttopuut on tuotava itse mukana. Puucee valmistuu elokuussa 2017. Aallonmurtaja on suosittu lämpimien kesäpäivien viettopaikka paikallisten veneilijöiden keskuudessa. Satamaa tai laituria siellä ei kuitenkaan ole.

Huomioitavaa

Aallonmurtajan lähistöllä saattaa olla tuulisemmalla kelillä jo kovaakin aallokkoa. Lisäksi Karhun meren puoleiset rannat ovat kivikkoisia, joten ne on syytä kiertää kauempaa. Näille osuuksille tarvitaan yleensä merikajakki ja muut merelle sopivat melontavarusteet (esim. kuivapuku). Samoin pelastus- ja merimelontataidot on oltava hallinnassa. Kivikot ja matalikot ovat nähtävissä helpoiten esim. retkikartta.fi -sivuston ilmakuvista. Karhun rannat ovat pääosin joko kaislikkoisia tai asuttuja. Niinpä rantautuminen on mahdollista lähinnä vain lähtöpaikalla ja Aallonmurtajalla. Lisäksi kannattaa huomata, että Iissä sijaitsee tälle reitille osuvan Karhu-nimisen saaren lisäksi Karhunsaari, jotka ovat kaksi eri paikkaa.