Hiastinlahden reitit

Pituus: 2 – 8 km
Vaikeustaso: Helppo, suojainen meloa. Tuulisella säällä lahden keskelle saattaa nousta jonkinlaista aallokkoa.

Alueella voi melomisen lisäksi kävellä suurelta osin pitkostetulla luontopolulla, tarkkailla lintuja lintutornista ja nautiskella eväitä nuotion lämmössä. Kesäaikaan alueella on myös lampaita laitumella aitauksessa.

Tämä alla oleva kartta antaa yleiskatsauksen reiteistä eikä sovellu sellaisenaan ainoaksi mukaan otettavaksi kartaksi.
Mittakaavallinen kartta alueesta on tulostettavissa esimerkiksi GoogleMyMaps Iin Melontareitit-sivustolta tai painamalla karttakuvaa.

Lähtö- ja taukopaikat

Lähtöpaikalle on opastus Kantolantieltä. Lähtöpaikalla sijaitsee parkkipaikka, veneenlaskupaikka, pieni hiekkaranta, pöytä ja penkit sekä nuotiopaikalle vievän luontopolun lähtöpiste. Lähtöpaikalla ei ole puuceetä.

Karttaan punaisella merkitty pidempi reitti on pituudeltaan noin 7km. Sään, taitojen ja varusteiden salliessa on mahdollista jatkaa reittiä myös kauemmaksi merelle. Reittiä on samoin helppo lyhentää omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi lähtö- ja nuotiopaikan edustalla olevan saaren kierros on pituudeltaan noin 2 km.

Lähtöpaikalta luoteeseen melottaessa, tai maitse luontopolkua seuraten, tullaan varsin pian hiljattain uudistetulle nuotiopaikalle. Nuotiopaikalla on laavun ja puuceen lisäksi ritilät makkaranpaistoa varten sekä pöytä ja penkit. Nuotiopaikalta käsin on helppo käydä jaloittelemassa pieni lenkki lintutornilla.

Hiastinsaaren kierros (kartassa violetilla merkitty) sijaitsee Hiastinhaaran yläjuoksulla lähtöpaikalta katsottuna. Myös tämä reitti on noin 2 km pitkä ja melottavissa melko matalankin veden aikaan. Saaren idän puoleisen väylän varressa on asutusta katseltavaksi, kun taas lännen puoleinen väylä on erämaisempaa maastoa. Idän puoleisen väylän eteläpäässä oli ainakin keväällä 2017 uppotukki, jonka ylittäminen matalan veden aikaan onnistui kajakilla, kunhan vauhtia oli tarpeeksi. Tällä reitillä rantautuminen on mahdollista vain lähtöpaikalla.

Huomioitavaa

Melomisen kannalta Hiastinlahti on sekä kaunis että hyvin matala. Erityisesti matalan veden aikaan täytyy meloa lahden keskiosissa, jotta vettä riittää tarpeeksi. Lahden lounaisnurkan sokkeloisille vesialueille pääsee kajakilla vain erittäin korkean veden aikaan, jos silloinkaan. Loppukesästä rannat saattavat olla melko kaislikkoisia, joskin nuotiopaikalle rantautuminen on mahdollista kaikkina aikoina. Rantautuminen onnistuu vain lähtö- ja nuotiopaikalla.

Huomaathan, että osa Hiastinlahdesta on valtakunnallista luonnonsuojelualuetta (Natura 2000). Lisätietoja alueesta myös visitii.fi/hiastinhaara