Geokätköily on nykyajan arteenetsintää

Iin kunnalla on oma 8-osainen geokätkösarja Juuret Iissä, joka esittelee Iin hienoja luontokohteita, sekä valtakunnallisesti tunnettuja henkilöitä, joilla ovat juuret syvällä Iissä.

Geokätköjen sijaintitiedot eli koordinaatit sekä kuvaukset löytyvät osoitteesta geocaching.com. Suomalainen käyttäjä voi rekisteröityä myös suomalaiselle sivustolle geocache.fi, joka hakee tietonsa kansainväliseltä sivulta. Rekisteröityminen on maksutonta. Geokätköilyn aloittamiseen riittävät siis verkkoyhteys ja gps-paikannukseen soveltuva laite tai älypuhelin. Geokätköjä voi etsiä myös pelkän kartan avulla.

Kätköt sijaitsevat Iin, Kuivaniemen, Olhavan ja Oijärven alueella. Kirjautumalla geocaching.com -sivustolle pääsee käsiksi koordinaatteihin, jotka johtavat näille kauniille maisemapaikoille, tutustumaan tunnettuihin ja hieman tuntemattomiinkin iiläisiin.

Kätkörasiasta löytyy lokikirja ja yleensä myös kynä. Käynti kirjataan geokätkön lokikirjaan sekä geokätköily-yhteisön verkkosivuille. Näin myös muut harrastajat voivat tarkistaa, kuinka moni on käynyt kätköllä, milloin kätkö on viimeksi löydetty ja kätkön omistaja saa tiedon, että kätkö on kunnossa.

Palautetta Iin geokätkösarjan löytäjältä: "Kaikki purkit olivat löytäneet tiensä kivoille paikoille luonnon helmaan ja suurimmalla osalla kätköistä oli vielä bonuksena kivat maisemat. Tällä reissulla saatiin myös Ii FTF-kunnaksi."

Lisätietoja luontoon.fi/geokatkoily